Μια διαφορετική Dxpedition στο Άγιο Όρος*

JPGΌνειρο των περισσοτέρων Ελλήνων (αλλά και ξένων) ραδιοερασιτεχνών, είναι να µπορέσουν να συµµετάσχουν σε µια Dxpedition στο Άγιο Όρος. Λίγο η δυσκολία, λίγο η σπανιότητα και το Pileup που προβλέπεται, λίγο η µυστηριακή ατµόσφαιρα που αποπνέει το Άγιο Όρος, συντελούν να µεγαλώνει υπέρµετρα µεταξύ µας, η επιθυµία αυτή. ∆υστυχώς όµως κάτι τέτοιο µε τα σηµερινά δεδοµένα, δε φαίνεται εύκολο. Εντέλει όµως σε τι αποσκοπεί µια Dxpedition; Μόνο στην προσωπική ευχαρίστηση που αποπνέει το pileup; Ή µήπως το ίδιο ευχάριστο είναι να επισκεφθούµε ο µέρος, να στήσουµε τις κεραίες, να λύσουµε τα προβλήµατα, JPHνα χαλαρώσουµε και να περάσουµε καλά ως οµάδα και ως παρέα και τελικά να δηµιουργήσουµε τις συνθήκες ώστε να δώσουµε την ευκαιρία στην παγκόσµια ραδιοερασιτεχνική κοινότητα για µια επαφή; Ε, όλα αυτά, συν ότι βοηθήσαµε ένα φίλο, τα κάναµε!!!  

Όλα άρχισαν όταν το χειµώνα η κεραία του Πατέρα Απολλώ, SV2ASP/A, χτυπήθηκε από το «Στρατηγό άνεµο». Η κεραία, µια παλιά steppir 3 στοιχείων, δώρο του Μιχαήλ DL5EBE, έπεσε µετά από ένα δυνατό αέρα. Ευτυχώς δεν έκανε κι άλλες ζηµιές στον κήπο των Μοναχών. Η κύρια ζηµιά της κεραίας φαίνονταν να είναι ένα χαλασµένο µοτέρ, αλλά δυστυχώς δεν ήταν έτσι…

JPGΗ παγκόσµια ραδιοερασιτεχνική κοινότητα συγκινήθηκε από το γεγονός και παράλληλα προβληµατίστηκε αφού θα έχανε την ευκαιρία της επικοινωνίας µε µια σπάνια ραδιοχώρα, όπως το Άγιο Όρος. Ο Μάσα JE1LET, ένας παλιός γνώριµος του Πατέρα Απολλώ, ενδιαφέρθηκε και επικοινώνησε µαζί µου, λέγοντάς µας ότι µπορεί να µιλήσει σε φίλους του οι οποίοι θα βοηθούσαν να αποκατασταθεί η ζηµιά. Έτσι γνωρίσαµε το Ζόρο JH1AJT, έναν εξαιρετικό άνθρωπο και διάσηµο ραδιοερασιτέχνη. Ο Ζόρο είναι γνωστός αφενός για τις πολλές dxpedition που JPGέχει κάνει (µεταξύ άλλων στο Μπουτάν και στη Μιανµάρ) αλλά και από το γεγονός ότι είναι πρώτος στη λίστα του DXCC για τα 10µ. Όπως καταλαβαίνει κάποιος µιλάµε για µια εξέχουσα προσωπικότητα µε µεγάλη εθελοντική προσφορά και όχι µόνο σε ραδιοερασιτέχνες. Ο Ζόρο, λοιπόν, προσφέρθηκε να χρηµατοδοτήσει µια «ολική επαναφορά». Προσφέρθηκε να δώσει όσα χρήµατα απαιτηθούν για να αγοραστούν ότι νοµίζαμε καλύτερο για να βελτιωθεί και να γίνει εκ νέου ο σταθµός του Πατέρα Απολλώ, λειτουργικός.

CQΈτσι λίγο καιρό µετά, αγοράσαµε ένα καινούριο αλουµινένιο πύργο 12µ µε βαγονάκι, ένα διακόπτη Ameritron 5 θέσεων για τη µεταγωγή των κεραιών, έναν ρότορα Yaesu G1000, καινούριες κάθοδους και control cables. Παράλληλα, ένας άλλος καλός φίλος, ο
Patrick, ΟΝ4HIL, πρόσφερε ένα καινούριο µοτέρ για να αντικαταστήσουµε το χαλασµένο. Και δεν ήταν µόνο αυτά. Ο Ζόρο έφερε µαζί του, ερχόµενος στο Άγιο Όρος, έναν ενισχυτή 500W Tokyo Hi power κι ένα ράδιο kenwood 480hx µε το τροφοδοτικό του και τα δώρισε στον Πατέρα Απολλώ. Μαθαίνοντας όλη αυτή την προσπάθεια, ο Στηβ, HA0DU, επικοινώνησε µαζί µου και προσφέρθηκε να κατασκευάσει µια κεραία 4 στοιχείων για τα 6µ. Μάλιστα µοιράστηκε τα µεταφορικά µε άλλους Ούγγρους συναδέλφους.

TNXΈτσι στις 22 Απριλίου, 2 µέρες µετά το Πάσχα, µια οµάδα από φίλους και προσκυνητές, συναντηθήκαµε στη Μονή ∆οχειαρίου, για να στήσουµε όλα τα καινούρια καλούδια. Η οµάδα αυτή αποτελούνταν από τους: Γιάννη SV1GE, Αλέκο SV0EG, ∆ηµήτρη SV1SN, Κώστα SV1CQG, Βασίλη SV1DPJ, Ζόρο JH1AJT, Θανάση SV1RLA και τον υπογράφοντα Κωνσταντίνο SV1DPI. Λίγο καιρό νωρίτερα οι Κώστας SV1CQN και ∆ηµήτρης SV1CIB, είχαν πάει κι έσκαψαν την τρύπα για τη βάση του πύργου και προετοίµασαν το έδαφος.

Ο πύργος τοποθετήθηκε γρήγορα, το µοτέρ της κεραίας αντικαταστάθηκε, η κεραία για τα 6µ, που ήρθε την τελευταία στιγµή, µε την αµέριστη βοήθεια των Λεωνίδα SV2DCD και Σπύρου SV7BIP, και τα δίπολα για τα 80 και 160µ τοποθετήθηκαν όπως θα έπρεπε. Μάλιστα ο πύργος και οι κεραίες βάφτηκαν πράσινες ώστε να ταιριάξουν στο φυσικό τοπίο και να µην προκαλούν τον προσκυνητή.

JPGΤο ίδιο γρήγορα αναµορφώθηκε το σακ, µε την τοποθέτηση του ενισχυτή και του 2ου ραδίου (ήδη υπήρχε εκεί ένα Icom 756 pro II). Δυστυχώς όµως εισπράξαµε µια µεγάλη απογοήτευση αφού η steppir δε λειτουργούσε. Καταλήξαµε ότι φταίει ο controller.
Φύγαµε µε ένα αίσθηµα πικρίας αν και είχαµε περάσει µαγικές στιγµές συντροφικότητας στο παραδεισένιο τοπίο του Αγίου Όρους. Ο Patrick ΟN4HIL έστειλε τις επόµενες µέρες ένα καινούριο controller αλλά δυστυχώς και πάλι η κεραία δε δούλεψε. Ο Ζόρο έδωσε και πάλι τη λύση. Επικοινώνησε µε τη steppir και κανόνισε να προσφέρει η steppir µια καινούρια κεραία κι αυτός πλήρωσε το κιτ για τα 40µ και τα µεταφορικά.

Η καινούρια κεραία έφτασε στο Άγιο Όρος στις 23 Ιουλίου. Με µεγάλη λύπη που θα χάναµε το IOTA contest αλλά και µεγάλη χαρά που θα µας δίνονταν η ευκαιρία να τελειώσουµε το έργο µας, µια καινούρια οµάδα, αποτελούµενη από τους Κώστα SV1CQN, Κώστα SV1CQG, Θανάση SV1CQK και Κωνσταντίνο SV1DPI πήγαµε από τις 24 ως τις 27 Ιουλίου στη Μονή ∆οχειαρίου. Γρήγορα η κεραία συναρµολογήθηκε και τοποθετήθηκε στη θέση της παλιάς. Επιτέλους η κεραία δούλευε άψογα και τα σήµατα ήταν εξαιρετικά δυνατά.

ΞΠΓΤο ίδιο βράδυ, ο Πατέρας Απολλώ SV2ASP/A είχε την ευκαιρία να ευχαριστήσει από τον αέρα τους Μάσα και Ζόρο. 

Το Ιαπωνικό περιοδικό CQ κάλυψε, αφιερώνοντας µάλιστα το εξώφυλλο του, όλη την προσπάθειά µας και ραδιοερασιτέχνες απ’ όλο
τον κόσµο έδειξαν εξαιρετικό ενδιαφέρον. ∆εν ήταν µάλιστα λίγοι αυτοί που έστειλαν email ευχαριστίας για ότι κάναµε!!!

JPGANTΠάντως το ευχαριστηθήκαµε µε την ψυχή µας, έστω κι αν δεν πιάσαµε µικρόφωνο και κλειδί στο χέρι µας. Νιώσαµε να παίρνουµε λίγη από τη χάρη της Παναγίας µας και νιώσαµε ευγνωµοσύνη που µας επέτρεψε να βάλουµε µια κεραία, ένα µέρος του χόµπι µας δηλαδή, στον Κήπο Της… Ελπίζουµε ο Πατέρας Απολλώ SV2ASP, να βρει τον απαιτούµενο χρόνο και να χρησιµοποιήσει τα καινούρια καλούδια, δίνοντας χαρά στους απανταχού ραδιοερασιτέχνες, κάτι που άλλωστε το κάνει, στο µέτρο του δυνατού, όλα αυτά τα χρόνια. Πλέον µε καλύτερες συνθήκες…

 Κωνσταντίνος και κατά κόσµον... SV1DPI

*το παραπάνω άρθρο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό 5-9 report, στο τεύχος 153 του Αυγούστου 2014.

Περισσότερες φωτογραφίες εδώ

Εισαγωγή χρηστών

Οι συνδεδεμένοι χρήστες έχουν περισσότερα μενού και επιλογές...

Powered by mod LCA

Στατιστικά Επισκεπτών

Σήμερα 2

Εχθές 96

Εβδομάδα 2

Μήνας 865

ΣΥΝΟΛΟ 603313

Currently are 16 guests and no members online

Kubik-Rubik Joomla! Extensions

JSN Solid template designed by JoomlaShine.com